Hrady.cz
Druhý nejstarší kapucínský konvent v Čechách byl postaven v l. 1615–28 v místě původního roudnického ghetta. Kostel sloužil i jako lobkovická hrobka. Klášter zrušen 1950, kostel 1952. Objekt poté využívala armáda, dnes prázdný a chátrající.
Klášter od západu

Klášter kapucínů s kostelem svatého Václava v Roudnici nad Labem

Graficke pismenko Stavbu druhého českého kapucínského kláštera v Čechách financovali Polyxena rozená z Pernštejna a její druhý manžel Zdeněk Vojtěch Popel z Lobkovic. Slavnostní vysvěcení základního kamene provedl 3. 5. 1615 pražský arcibiskup Jan Lohelius, kostel byl svěcen roku 1628. Klášter navázal přímo na zámecký areál, v kostele byla zřízena lobkovická rodinná hrobka. Pro jeho výstavbu bylo nutno přemístit židovské ghetto, které zde existovalo od středověku, na severozápadní okraj města (viz heslo). Konvent byl rozšířen v letech 1717–20 o budovy po obou stranách západního nádvoří, severní a východní křídlo kolem ambitu. Klášter fungoval pod lobkovickým ...
Ivan Grisa, dle webové stránky http://www.roudnicenl.cz/mesto-a-okoli/pamatky.html, 14.3. 2010