tvrz Babice

Vlčí hrad
Rozplizlé tvrziště pánů z Babic, nazývané též Vlčí hrad, ze 14. století. V roce 1414 bylo panství v držení faráře Zdislava a jeho bratra Pešíka z Babic. Tvrz opuštěná během husitských válek. Dochován pahorek tvrziště s příkopem a ochranný val.
Pohled na tvrziště od západu
Graficke pismenko Na tvrz se dostanete, když v Babicích půjdete od kostela na sever ke hřbitovu. Když budete u hřbitova a podíváte se doleva, uvidíte tvrziště, ale nejsem si jistý, jestli jde bezpečně přejít potok, který teče z rybníka. Já šel ještě asi 150 metrů, odbočil doleva a obešel tím rybník nad tvrzištěm a ke tvrzi přišel od severu, podél břehu rybníka.
Petr Nožička, 12.3. 2010

historie

Tvrz sloužila jako sídlo pánů z Babic. Písemná zmínka o prvním představiteli tohoto rodu je z let 1363 a 1375, kdy je zmiňován Matěj z Babic jako patron kostela v Boharyni. V roce 1414 bylo panství v držení kratonožského faráře Zdislava a jeho bratra Pešíka z Babic. Tvrz i s vesnicí pravděpodobně zanikla během husitských válek a panství bylo připojeno k nechanickému.

popis

Tvrziště bylo z východu chráněno dnes již neexistujícím rybníkem a z druhé strany srpkovitým valem s příkopem. Pahorek tvrziště je uprostřed asi 2,5 m vysoký.
    Petr Nožička, čerpáno z: Kol. autorů: Encyklopedie českých tvrzí I, Argo 1997, 12.3. 2010

Hradec Králové  (HK)