Hrady.cz
Tvrz ze 14. století. V 15. století sídlo Radíkovských z Hrádku. Zpustla před rokem 1528. V roce 1923 byla SV část pahorku tvrze rozvezena a zarovnána. Jižně byla postavena nová tvrz a opuštěna počátku v 18. stol. Po této tvrzi se nic nedochovalo.
Pohled z východu
Graficke pismenko Ke tvrzi se dostanete, když přijedete od Hrádku u Nechanic, za prvním domem vpravo přejdete přes louku a tam uvidíte výrazný pahorek tvrze. V létě bude pravděpodobně dost zarostlý.
Petr Nožička, 11.3. 2010

historie

V roce 1365 po smrti Jakuše z Hořic zdědili Radíkovice jeho synové Svatomír a Hynek a Radíkovice se staly centrem jejich panství. Po Hynkově smrti v roce 1395 se stávají majiteli panství jeho synové Hynek, Domorád a Jan z Radíkovic, později celé panství přechází na Jana. Nejpozději v této době zde vzniká tvrz. Jan v roce 1415 prodává panství Janu z Kounic a Jarkovi z Dohaliček. Před husitskými válkami byly o panství vedené jakési spory. Později

Petr Nožička, čerpáno z: P. Křížek, M. Řezník: Hrady, zámky, a tvrze na Královehradecku, Společnost ochránců památek ve východních Čechách , 1992, 11.3. 2010

popis

Patrný pahorek starší tvrze, jehož SV část byla rozvezena a zarovnána po roce 1923. Povrch je členitý (možná jámy po pilotech). Pahorek byl obklopen příkopem; západní, jižní a východní část je zachována a dodnes naplněna vodou. Nová tvrz stála jižněji nad levým břehem Radíkovského potoka. Žádné její pozůstatky, ani terénní dizpozice se nedochovaly.
    Petr Nožička, čerpáno z: Kol. autorů: Encyklopedie českých tvrzí II, Argo 2000, 11.3. 2010

Hradec Králové  (HK)