Hrady.cz
Novogotický kostel Nanebevstoupení Páně byl vybudován starokatolickou církví v letech 1889–90. Dominantou interiéru je dřevěný novogotický oltář z dílny Jindřicha Černého, s obrazem Učícího Krista od Antonína Sturma.
© Milan Caha 03/2010
Graficke pismenko Kostel Nanebevstoupení Páně je nejstarší sakrální památkou na území Desné. Kostel byl vybudován pro Starokatolickou církev, která byla na konci 19. století na severu Čech poměrně rozšířená. C. a k. úřady budování starokatolického kostela dlouho bránily. Základní kámen kostela byl na Březovém Vrchu v Desné položen 22. září 1889. Kostel byl stavěn necelých 13 měsíců a vysvěcen 19. října 1890 správcem biskupství Milošem Čechem, bratrem spisovatele Svatopluka Čecha. Autorem stavby byl stavitel Štěpán Umman z Polubného. Peníze na stavbu poskytl Spolek pro podporování starokatolické bohoslužby a pocházely výhradně ze sbírek místních občanů. Kostel je stále v provozu. Jeho současný stav vyžaduje celkovou rekonstrukci, na kterou však nemají jeho vlastníci dostatek prostředků.

popis

Jednolodní novogotická stavba s hranolovou věží v průčelí, zakončená polygonálním presbytářem. Na západní straně je pravoúhlá sakristie. Fasáda je členěna výrazným opěrným systémem. Štíhlá věž v průčelí tvoří v přízemí pravoúhlou předsíň. Věž má jehlancovitou střechu, opatřenou čtyřmi nárožními věžičkami, zdobenými kamenickými artefakty z adršpašského pískovce. Loď je plochostropá, podobně jako presbytář. Prostá úprava interiéru vznikla v roce

Liberecký kraj
     Jablonec nad Nisou  (JN)