Hrady.cz
Vila sklářského velkopodnikatele Josefa Riedla ml. postavena v letech 1893–1894 podle projektu jabloneckého architekta Arweda Thameruse. Zkonfiskována v r. 1945. Dnes mateřská škola, informační a kulturní středisko s knihovnou a malým muzeem.
Riedlova vila
© Milan Caha 03/2010
Graficke pismenko Riedlova vila představuje typ honosného sídla významného průmyslníka. Stojí na pozemku, na kterém se v letech 1839–1851 rozkládaly ve své době proslavené a oblíbené vodoléčebné lázně. Po jejich zániku v jejich místě nechal Josef Riedl ml. postavit na základě architektonického návrhu, který údajně vypracoval ateliér Krajinské stavební společnosti v Lublani a projektu jabloneckého architekta Arweda Thameruse, rodinnou vilu. Stavbu provedl Stefan Umann z Dolního Polubného, interiér zařizovala firma pražského architekta Jindřicha Röhrse. Po smrti Josefa Riedla ml. v roce 1924 patřila vila jeho dvěma synům Waltrovi a Arnnovi. Walter Riedel nechal vilu ...
Milan Caha (zdroj: Pavel Halík, Jan Mohr, Jan Randáček, Hana Lutická, Patrik Líbal, Petra Šternová: Slavné vily Libereckého kraje, FOBIOS, Praha 2008), 14.3. 2010

popis

Budovu s členitým půdorysem má polozapuštěný suterén a tři nadzemní podlaží. Třetí podlaží je včleněno do vysoké valbové střechy kryté břidlicí. Vstupní průčelí zdobí věžička. Stejně jako střecha jsou bohatě členěné fasády. Zdobeny jsou rizality, arkýři, balkóny a terasami. Další ozdobou jsou umělecké kovářské prvky. Riedlovi byli velmi zámožní, což se projevilo i na vnitřním vybavení vily, mobiliář však byl po válce rozkraden.

Liberecký kraj
     Jablonec nad Nisou  (JN)