Hrady.cz
Kostel, původně zasvěcen sv. Vavřinci, byl vybudován v letech 1779–1784. Věž byla přestavěna r. 1889. Na hlavním rokokovém oltáři je obraz sv. Františka de Paula, po stranách jsou dřevořezby sv. Václava a sv. Víta z konce 18. století.
kostel od jihovýchodu
© Milan Caha 03/2010
Graficke pismenko Albrechtice v Jizerských horách byly založeny roku 1670 a byly pojmenovány po majiteli panství Smržovka Albrechtu Maxmiliánu Antonu Desfours. Kostel, původně zasvěcen sv. Vavřinci, byl vybudován v letech 1779–1784. Později bylo zasvěcení kostela, na popud hraběte Desfours, změněno. Dnes je kostel zasvěcen zakladateli řádu nejmenších bratrů (paulánů) sv. Františku de Paula. Kostel byl upravován v 19. století – roku 1889 byla upravena a zvýšena věž. Kostel je opraven a dobře udržován.

Milan Caha (zdroj: POCHE, E.: Umělecké památky Čech 1. (A - J), Academia, Praha 1977), 14.3. 2010

popis

Jednolodní pozdně barokní kostel s obdélným, obloukem zakončeným presbytářem a věží nad západním (vstupním) průčelím. Presbytář je sklenut valenou klenbou, loď je plochostropá. Na hlavním rokokovém oltáři je obraz sv. Františka de Paula, po stranách jsou dřevořezby sv. Václava a sv. Víta z konce 18. století. Na vedlejších oltářích je obraz sv. Vavřince a socha Panny Marie. Rokoková kazatelna je z 18. století. Zvon pochází z 17. století a byl sem

Liberecký kraj
     Jablonec nad Nisou  (JN)