Hrady.cz
Honosný pozdně rokokový objekt si v letech 1784–7 nechal postavit Kaspar Wieser, stavební podnikatel, provozovatel cihelen, které produkovaly materiál pro stavbu Terezína. Od počátku 19. století důstojnické kasino, od 90. let 20. století prázdný.
Pohled od jihovýchodu

Wieserův dům v Terezíně

Graficke pismenko Kaspar Wieser byl stavebním podnikatelem, který získal zakázku na stavbu terezínské pevnosti. V okolí zřídil pět cihelen, ve kterých chorvatští cihláři produkovali ročně až 20 milionů cihel. Jako své representativní sídlo si postavil trojkřídlý pozdně rokokový palác zámeckého charakteru v severozápadní části města. Zvláštní milostí dostal povolení postavit dvoupatrový pavilon v ose hlavního průčelí, který skrývá hlavní sál objektu. Ostatní civilní stavby měly omezenou výšku na jedno patro, aby nepřevyšovaly hradby. Počátkem 19. století palác získala armáda, která sem přesunula důstojnické kasino (viz důstojnický dům). To zde pro různé armády s přestávkou II. světové ...
Ivan Grisa, dle Turistická mapa Terezín - panorama, Město Terezín 2006, 21.2. 2010

Litoměřice  (LT)