Hrady.cz
Jižní část východní fronty terezínského hlavního náměstí tvoří od roku 1787 klasicistní důstojnický dům. Svému účelu nesloužil dlouho: počátkem 19. století zde sídlila fara, škola, později i městský úřad. Dnes zdravotní středisko a byty.
Hlavní (západní) průčelí

Bývalý důstojnický dům v Terezíně

Graficke pismenko Bývalý důstojnický dům byl postaven v letech 1786–87 v jižní části východní fronty hlavního náměstí pevnostního města. Jedná se o jednokřídlou dvoupatrovou stavbu, jejíž průčelí jsou členěna výraznou bosáží. Jako důstojnické kasino sloužila jen do počátku 19. století, kdy byl pro tento účel získán Wieserův dům (viz heslo). Poté zde sídlil farní úřad, škola, v letech 1830–39 i městský úřad.
Civilním účelům objekt sloužil i v následujících desetiletích, dnes zde jsou zdravotnické ordinace a byty.
Ivan Grisa, dle Turistická mapa Terezín - panorama, Město Terezín 2006, 21.2. 2010

Litoměřice  (LT)