Hrady.cz
Nejstarší vojenský nefortifikační objekt v Terezíně vznikl v letech 1780–81. Původně zde sídlilo vedení stavby, později ženijní (inženýrský) pluk. Armádě sloužil do počátku 90. let 20. století, dnes sociální ústav.
Hlavní (východní) průčelí od jihu

Dům inženýrů v Terezíně

Graficke pismenko Jižní část západní fronty hlavního náměstí tvoří mohutný blok někdejšího domu inženýrů, jehož střecha vrcholí hodinovou vížkou. Byl postaven jako první vojenský nefortifikační objekt hned v prvních měsících budování pevnosti (1780–81). Sloužil jako sídlo vedení stavby. Po jejím dokončení zde sídlil ženijní (inženýrský) pluk. Mimo období II. světové války, kdy fungoval jako část nemocnice ghetta, zde armáda působila do počátku 90. let 20. století. Po opravě následků povodně v srpnu 2002 zde sídlí sociální ústav.
Ivan Grisa, dle Turistická mapa Terezín - panorama, Město Terezín 2006, 21.2. 2010

Litoměřice  (LT)