Hrady.cz
Střed jižní strany pevnostního města Terezín zaujímá čtyřkřídlá dvoupatrová budova proviantního skladu, postavená v letech 1786–89. Funkčně na ni navazovala pevnostní pekárna v protilehlém kavalíru 2.
Pohled od jihozápadu
© Ivan Grisa 02/2010
Graficke pismenko Proviantní sklad dominuje jižní části města mezi Hálkovými sady a Tyršovou ulicí. Zajímavostí jsou tři barokní sochy mezi skladem a bývalou pekárnou, které se k oběma budovám otáčejí čely (jsou oboustranné). Mají údajně zobrazovat Marii Terezii a její dvě služky.

Proviantní sklad v Terezíně
    Čtyřkřídlý, částečně dvoupatrový objekt proviantního skladu se vyznačuje – na rozdíl od většiny zdejších kasáren – téměř zámeckým členěním budov, byť tlumeným naprostou absencí výzdoby fasád. Klasickému vzhledu budov té doby rovněž odporuje výrazně převýšené přízemí, což odpovídá funkční náplni objektu: skladování mouky, cukru, soli a pečiva. Spolu s protilehlou pekárnou, umístěnou v kavalíru 2 pevnostních hradeb, byl schopen zásobovat 70 000

Ivan Grisa, dle Turistická mapa Terezín - panorama, Město Terezín 2006, 21.2. 2010

Litoměřice  (LT)