Hrady.cz
Jezdecká kasárna vyplňují jihovýchodní část pevnostního města. Roku 1784 byla postavena jako budova kolem tří uzavřených nádvoří. Dnes slouží jako depozitář archivu Národního musea a výstavní prostor musea ghetta.
Jižní průčelí

Jezdecká (Magdeburská) kasárna v Terezíně

Graficke pismenko Jihovýchodní roh pevnostního města vyplňuje rozsáhlá budova bývalých jezdeckých kasáren. Ta byla postavena roku 1784 jako budova tzv. španělského typu kolem tří uzavřených nádvoří, od obdobných velkých pěchotních kasáren je odlišují chybějící arkádové ochozy a portály, zdobené motivem koňských hlav. V budově mohlo být umístěno 620 vojáků a 420 koní. Stejně jako ostatní kasárna ve městě sloužila armádě s přestávkou v letech 1942–45 do počátku 90. let 20. století. Poté prošla rekonstrukcí pro potřeby depozitáře archivu Národního musea, který zde sídlí dosud. Část budovy je přístupná jako součást musea ghetta (replika válečné ubikace v ghettu, exposice Hudba, Výtvarné umění, Literární tvorba a Divadlo 1941–45).
Ivan Grisa, dle Turistická mapa Terezín - panorama, Město Terezín 2006, 21.2. 2010

Litoměřice  (LT)