Hrady.cz
Městský pivovar v Terezíně byl uveden do provozu roku 1787. V 19. a počátkem 20. století byl modernizován, výroba byla zastavena po vysídlení civilního obyvatelstva města roku 1942. Od té doby funguje jako skladiště.
Pohled od jihozápadu
© Ivan Grisa 02/2010
Graficke pismenko Bývalý pivovar zaplňuje domovní blok mezi jízdárnou, starou vojenskou nemocnicí (viz hesla), hradbami (bastion 8) a Palackého ulicí v jihovýchodní části města.

Městský pivovar v Terezíně
    Pivovar byl jako první městský podnik v Terezíně postaven v polovině 80. let 18. století. Výrobu zahájil roku 1787. V průběhu 19. a počátku 20. století se vyvinul v průmyslový pivovar, komín jeho kotelny po zrušení pevnostní funkce města jako jediný objekt kromě kostelní věže významně převýšil linii hradeb. Výroba byla zastavena po vysídlení civilních obyvatel města roku 1942, od té doby slouží jako skladiště.
    Ivan Grisa, dle webové stránky www.pivovary.info, 21.2. 2010

technická památka