Hrady.cz
Čtrnáctipolový kamenný most přes Novou Ohři postavený dle projektu C. A. de Trauxe r. 1782. Drážky v pilířích umožňovaly spouštění hradicích fošen, a tím zaplavení okolí pevnosti. Funkci jezu plnil do r. 1976, kdy byl dokončen nový jez nad mostem.
Návodní strana od západu

Silniční most přes Novou Ohři v Terezíně

Graficke pismenko Přes nové řečiště Ohře byl roku 1782 postaven čtrnáctiobloukový kamenný silniční most, který zároveň sloužil jako hlavní stavidla vodního systému pevnosti. Hrazení řeky umožňovaly fošny, spouštěné do zděří v mostních pilířích, což vysvětluje hustý rytmus a malé rozpětí oblouků. Vzdutí jezu využívaly dva obilní mlýny, které obstarávaly zásobování pevnosti. Maximální zdvih hladiny Ohře mohl dosáhnout až 7 m, což umožnilo zaplavení tzv. kotlin po větší části obvodu hradeb.
Most díky své masivní konstrukci dokázal přenášet zatížení z moderní silniční dopravy až do počátku 21. století, kdy hlavní silniční tah Praha - Teplice nahradila souběžná dálnice. Jako jez sloužil do roku 1976, kdy byl dokončen pohyblivý jez nad mostem.
Ivan Grisa, dle Turistická mapa Terezín - panorama, Město Terezín 2006, 21.2. 2010

most