Hrady.cz
Největší nefortifikační objekt Terezína vyplňuje severovýchodní roh Hlavní pevnosti. V letech 1782–83 vznikla budova tzv. španělského typu kolem tří nádvoří s arkádovými ochozy.
Jižní průčelí od západu
© Ivan Grisa 02/2010
Graficke pismenko Velká pěchotní kasárna tvoří domovní blok mezi Revoluční a Komenského ulicí, ze zbylých dvou stran je obklopují příhradební prostory. Do přilehlého bastionu 7 od kasáren šikmo směřuje legálně nepřístupná prachárna.

Velká pěchotní kasárna v Terezíně
    V letech 1782–83 vznikl v severovýchodním rohu tehdy budované Hlavní pevnosti největší kasárenský objekt budoucího posádkového města. Na půdorysu 155 x 65 m se kolem tří arkádových dvorů rozložil dvoupatrový objekt s extrémně střídmými fasádami, jehož jedinou dekorací jsou bosované vjezdové portály. Armádám různých států a režimů sloužil více než 200 let s tragickou přestávkou II. světové války. Od poloviny 90. let 20. století je prázdný a

Ivan Grisa, dle Turistická mapa Terezín - panorama, Město Terezín 2006, 21.2. 2010

Litoměřice  (LT)