Hrady.cz
Zaniklý zámek, jehož nejstarší část pochází z konce 16. století. V roce 1918 feudály opuštěn, sloužil jako úřednická budova, v roce 1971 zničen a zaplaven přehradou na řece Želivce.
Hlavní průčelí zámku (před zatopením v r. 1971)
Nejstarší část zámku
Graficke pismenko Zámek v Dolních Kralovicích vznikl z tvrze, postavené asi až koncem 16. století na levém břehu Želivky téměř naproti staršímu hrádku v Horních Kralovicích. Zdejší kraj patřil původně do tzv. Svatavina újezdu, který podle tradice darovala česká královna Svatava (†1126) vyšehradské kapitule. Poprvé jsou Kralovice uváděny v listině, která je datována rokem 1187; je však padělkem ze 13. století. Vyšehradští kanovníci dostávali ve Svatavině újezdu až do husitských válek své obroční statky, proboštu náležel statek největší, totiž Kralovice. Už ve 14. století byly Kralovice městečkem s farním kostelem. V r. 1436 je zastavil císař Zikmund Oldřichu Močihubovi ...
Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku – Východní Čechy, Svoboda, Praha 1989, 1.6. 2010

popis

Nejstarší část zámecké stavby vznikla jako šestidílná obdélná budova tvrze v druhé polovině 16. století za Strojetických ze Strojetic. Stavba měla v přízemí valené klenby, na nádvorní straně pavlač a na kratších stranách volutové štíty. Na počátku 17. století bylo přistavěno další křídlo se schodištěm do patra a čtyřmi valenými místnostmi v přízemí. Do roku 1626 bylo dostavěno i poslední křídlo a nakonec byly dostavěny nádvorní arkády.
    Ivka (F. Musil, M. Plaček, J. Úlovec: Zaniklé hrady, zámky a tvrze Čech, Moravy a Slezska po roce 1945, Nakladatelství Libri, Praha 2005), 1.6. 2010

tvrz přestavěná na zámek
    zaniklý