Místo není doposud uveřejněno,
musí obsahovat všechny minimální informace a projít kontrolou redakce.

Jděte na stránku vkládání a vložte všechny důležité informace tím urychlíte jeho uveřejnění.
První samostatná realizace architekta Josefa Mockera vznikla v letech 1870–1 v tehdejších lázních sv. Josefa pro hraběnku Franziscu von Waldstein-Wartenberg. Později sídlo děčínských Thunů, po roce 1945 sociální ústav.
Graficke pismenko Vila stojí vysoko ve svahu nad levým břehem Labe téměř na okraji děčínské městské části Přípeř. Příjezd autem je možný po nábřežní komunikaci do Dolního Žlebu s omezenou šířkou (zároveň slouží i pro chodce a cyklisty). Nejbližší zastávka MHD U přejezdu (linka 10 do Maxiček a 431 na Sněžník, obě od hlavního nádraží) i železniční zastávka Děčín Přípeř se nacházejí asi 400 m od vily, ke které je z nábřeží nutno vystoupat po strmém schodišti na lávku přes trať do Bad Schandau.
Vila je vzhledem k současnému využití nepřístupná.

Vila Waldstein v Děčíně - Přípeři
    Krátce po polovině 19. století vznikly nad levým břehem Labe v dnešní Přípeři malé lázně svatého Josefa. V jejich areálu si v letech 1870–71 nechala hraběnka Franzisca von Waldstein-Wartenberg, příbuzná hrabat Thunů, majitelů děčínského velkostatku, postavit vilu. Jedná se o první samostatné dílo Josefa Mockera, později vyhlášeného architekta puristických rekonstrukcí a dostaveb gotických památek v Čechách. Ten nastoupil do thunovské stavební

Ivan Grisa, dle T. Pavlíček a kol.: Slavné vily Ústeckého kraje, Foibos a. s. 2009, 14.2. 2010

Děčín  (DC)