Hrady.cz
Farní kostel z první pol. 13. stol., písemně doložen k r. 1321. Z gotického kostela se zachovala spodní část věže, sedlový portál do sakristie a lomená okna s kružbami. Po roce 1583 trojlodí. V roce 1687 přestavěn barokně a kolem roku 1736 rokokově.
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Kostel pochází pravděpodobně z první poloviny 13. století, kdy Hořovice patřily rodu Žirotínů. První písemná zmínka o něm pochází z roku 1321, kdy Plichta ze Žirotína s bratry Jarkem a Habartem darovali klariskám v Panenském Týnci jeho podací právo. Z původního gotického kostela se zachovala spodní část věže, sedlový portál do sakristie a lomená okna. Po vestavění kruchty v roce 1583 se vnitřní prostor kostela proměnil na trojlodí. Při kostele působila škola s farou. V letech 1624 a 1639 kostel vyhořel. Před rokem 1651 se díky Jiřímu Adamovi z Martinic stal na kostelem děkanským. V roce 1687, po smrti Bernarda Ignáce z Martinic, byla dokončena jeho barokní přestavba. Za hraběte Eugena z Vrbna proběhla rokoková přestavba, při které kostel získal typickou rokokovou báň i nový interiér.
Milan Caha (zdroj: POCHE, E.: Umělecké památky Čech 1. (A - J), Academia, Praha 1977), 24.5. 2010

popis

Hlavní oltář kostela sv. Jiljí a boční oltář sv. Kříže jsou z 2. čtvrtiny 18. století. Oltář sv. Jana Nepomuckého a oltář Bolestné matky Boží jsou z poloviny 18. století. Uvnitř se původně nacházelo patnáct náhrobních desek pánů z Říčan a jejich přátel. Dnes je většina z nich, pocházejících z 16. a 17. století, v márnici, deska zámožné měšťanky Reginy Mydlářky je umístěna ve venkovní části jižní zdi.

Beroun  (BE)
    Hořovice