Hrady.cz
Cisterciácký klášter zal. r. 1144 kníže Vladislav II. R. 1421 byl vypálen husity. V l. 1628–1740 barokně přestavěn (arch. J. B. Santini, K. I. Dientzenhofer). R. 1785 zrušen (josefínské reformy). Od r. 1826 v majetku kancl. Metternicha, po r. 1945 zestátněn. Od r. 1995 je Národní kulturní památkou.
Plasy - letecký snímek
Graficke pismenko Prohlídkové okruhy:

1. okruh: konvent (lékárna, knihovna, kaple, barokní WC, vodní systém a další)
2. okruh: bývalý konventní kostel Nanebevzetí Panny Marie
3. okruh: Galerie Stretti (pouze pro předem objednané)

historie

Plaský cisterciácký klášter založil r. 1144 kníže Vladislav II. Díky darům a pilnému hospodaření cisterciáků se majetek kláštera rozrůstal a stejně tak i samotný klášter. Provizorní dřevěné budovy byly brzy nahrazeny zděnými budovami – konvent (obytná budova mnichů), klášterní nemocnice, hospodářská stavení. R. 1204 byl vysvěcen románský kostel Nanebevzetí Panny Marie. Od 2. pol. 14. stol. prožívalo klášterní hospodaření krizi, výjimečné