Hrady.cz
Klášter pro řád paulánů dal na zbořeništi tvrze postavit v l. 1681– 88 J.Tomáš Pešina z Čechorodu. Kostel sv. Josefa byl přistavěn v l. 1702–1711, snad dle projektu Kr. Dienzenhofera. Zrušen Josefem II. r. 1786. Dnes výchovný ústav pro mládež.
klášterní kostel sv. Josefa
© Milan Caha 05/2009
Graficke pismenko Obořiště je poprvé zmiňováno v roce 1333. Zdejší tvrz je uváděna roku 1408, kdy ji vlastnil Petr ze Suchého a Obořiště. Roku 1425, v době kdy na Obořišti sídlil Kolman z Křikavy, tvrz dobili a vypálili husité. Tvrz byla obnovena a Obořiště pak vystřídalo řadu majitelů. Roku 1659 je uváděn Václav Bechyně z Lažan, od něhož Obořiště koupil Jan Tomáš Pešina z Čechorodu. Ten dal roku 1675 staré panské sídlo zbořit a v letech 1681–1688 nechal na jeho místě postavit klášter pro řád paulánů. Klášterní kostel sv. Josefa byl přistavěn v letech 1702–1711, pravděpodobně podle projektu Kryštofa Dienzenhofera. Klášter zrušil Josef II. roku 1786. ...

popis

Klášter má téměř čtvercový půdorys, je čtyřkřídlý, se střízlivým barokním průčelím. K jižnímu křídlu přiléhá jednolodní neorientovaný kostel sv. Josefa. Presbytář je obdélný, věž je asymetricky přistavěna na levé (jižní) straně vstupního průčelí. To je zdobeno sochami od J. O. Mayera z roku 1711. Iluzívní výzdoba stěn v interiéru pochází z roku 1733.

klášter
     Příbram  (PB)