rozhledna Šibeník

památník generála Gablenze
Rozhledna a památník na vrchu Šibeník má celkovou výšku 20 m s vyhlídkovou plošinou ve výši 17 m a je vzpomínkou na slavnou bitvu v roce 1866. Tehdy zde rakouské vojsko slavně zvítězilo nad vojskem pruským. Na plošinu vede 62 schodů. Roku 2001 byla celá stavba rekonstruována.
Mohyla na Šibeníku - Foto s laskavým svolením rodiny Feješových - použití mimo Hrady.cz zakázáno
Graficke pismenko Nad městem Trutnov na Šibeníku stojí památník generála Ludwiga von Gablenze. Na místo vede naučná stezka "Bitva u Trutnova 1866". V okolí je několik pomníků z této bitvy. Samotné město je turisticky atraktivní lokalitou s četnými službami.
Ivo Rozehnal, 7.2. 2010

historie

Rozhledna na Šibeníku nad městem Trutnovem je unikátní stavbou. Došlo zde k propojení jak vyhlídkové možnosti, tak vzpomínkového aktu na slavnou bitvu z 27. června 1866. Tehdy zde rakouské vojsko slavně zvítězilo nad vojskem pruským. Památník, který je vzpomínkou na generála Gablenze, je 20 m vysoký, převážně z litiny. Skrývá i vnitřní prostory. Odhalen byl slavnostně dva roky po bitvě. Původně byl nepřístupný a sloužil jen k slavnostním účelům

věž
    rozhledna