Hrady.cz
Zámek postavený J.V.Černín z Chumenic koncem 18. st. Sloužil převážně jako letní lovecké sídlo. V přízemí je vybaven bazénem. Vzácná je výbava interiérů a soch. Výzdoba pochází z dílny Ignáce Platzera.
Pohled z turistické stezky vedoucí nad zámkem
© Luděk Pitter 06/2004
Graficke pismenko Zámek Kozel stojí na úpatí jižního svahu vrchu Boru nad údolím řeky Úslavy a rozsáhlým rybníkem, uprostřed starého osídlení, které je bohaté na archeologické nálezy; název zámku je odvozován od toho, že prý zde pohanští obyvatelé obětovali svým bohům kozla. Zámek byl postaven na šťáhlavském panství, které r. 1711 získala Antonie Josefa Černínová od věřitelů zadlužených Kokořovců. R. 1715 k němu přikoupila ještě sousední nebílovské panství. Původním sídlem vrchnosti byl sice šťáhlavský zámek, ale ten již nárokům současníků nevyhovoval, a tak Jan Vojtěch Černín z Chudenic, nejvyšší lovčí Království českého (1745 až 1816), si dal postavit sice prostý, ale pohodlný zámek, ...
Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Západní Čechy, Svoboda, Praha 1985, 15.4. 2005

WC, Bezbariérový, Občerstvení, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Pronájem prostor, Svatby
    lovecký
     Plzeň-město  (PM)