Hrady.cz
Původně biskupský hrad. Po požáru v r. 1547 přestavěn na renesanční zámek – sídlo Lobkoviců. Interiéry z části zdobeny nástěnnými malbami. Výjimečná je místnost se zachovaným dřevěným obložením z 16. st.
Pohled na zámek z věže kostela sv. Petra a Pavla na náměstí
Věž kostela je otevřena od června do září (informace o otevírací době vám případně sdělí v informačním centru cca 50m daleko na náměstí). Vystupuje se po 98 schodech do výšky 38m a vstupné je 20,00 pro dospělého a 10,00 pro děti. Při výstupu po dřevěném schodišti si můžete prohlédnout i zvony kostela.
Graficke pismenko Zámek Horšovský Týn patří k nejkrásnějším zámkům v České republice. Má několik prohlídkových okruhů. K zámku patří i rozsáhlý přírodně krajinářský park, ve kterém je gloriet (původní gotická hláska, přestavěná na vyhlídkovou věž), loretánská kaple (pravděpodobně první stavba tohoto druhu v Čechách) a letohrádek, dříve zvaný Vdovský dům v blízkosti zámku.

Prohlídkové okruhy:

Hrad - prohlídka s průvodcem vede návštěvníky do raně gotické kaple, renesančních obytných prostor (ložnice, jídelna, pracovna) a zbrojnice. Prohlídka trvá cca 60 min.
    Zámek - prohlídka s průvodce provede návštěvníky zámeckými obytnými prostorami (16. stol. - poč. 20. stol.), mezi které patří salony, taneční sál, knihovna či unikátní obrazová galerie českých panovníků. Prohlídka trvá cca 60 min.
    Purkrabství -

Horšovský Týn - hrad a zámek
    Jan III. z Dražic, pražský biskup, začal budovat někdy po r. 1258 raně gotickou falc. Opevněný hrad kastelového typu byl postaven na ostrohu dlouhém asi 69 m a širokém 50 m. Do hradu se vcházelo po padacím mostě v místě dnešního vstupu. V prvním patře jižní věže hradu byla obdélná trojlodní kaple Nejsvětější Trojice z období let 1260 - 1270, její nejvzácnější prostor mimořádné umělecké hodnoty a působivosti. Přestože byla raně gotická kaple

Hrady, zámky a tvrze v Čechách , na Moravě a ve Slezsku – kolektiv autorů pod vedením dr. Miloslava Bělohlávka (doplněno redakcí dle http://www.horsovsky-tyn.cz), 12.2. 2004

WC, Bezbariérový, Restaurace, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Pronájem prostor, Svatby
    hrad přestavěný na zámek
     Domažlice  (DO)