Hrady.cz
Nejstarší dochovaná stavba Makotřas – pozdně barokní šestiboká kaple se zvoničkou z roku 1753. Opravena v roce 1971, při opravě objevena listina z doby vzniku. Kaple je dobře udržována.
kaple na návsi z roku 1753
© Milan Caha 09/2009
Graficke pismenko Makotřasy leží 9 km východně od Kladna u dálnice D7. U obce je z dálnice výjezd exit7. Kaple leží v centru obce nedaleko od obecního úřadu u silnice spojující Středokluky se silnicí vedoucí okolo Lidic z Prahy do Kladna.

historie

Ves Makotřasy vznikla pravděpodobně již v 13. století, poprvé zmiňována je roku 1318. Po místní tvrzi nezůstala ani památka a proto je nejstarší zdejší pamětihodností pozdně barokní kaple na návsi. E. Poche sice uvádí její vznik v polovině 19. století, dokumenty nalezené při opravě v roce 1971 však uvádějí rok založení 1753. Jako zakladatel je v tomto dokumentu zmiňován Franciskus Antonius Franek. Obec měla v té době 240 obyvatel, z toho 9

Milan Caha (zdroj: POCHE, E.: Umělecké památky Čech 2. (K - O), Academia, Praha 1978), 20.1. 2010

popis

Kaplička je šestiboká, uvnitř kruhová. Kryta je jehlancovou střechou se zvoničkou. Vchod je opatřen kamenným stlačeným obloukem. Kaple je opravená a v dobrém stavu.
    20.1. 2010
    Kaple byla vystavěna v první polovině 19. století. Jedná se o stavbu na osmibokém půdorysu. Osmiboký půdorys má kaple z exteriéru, z interiéru je kruhového půdorysu. Kaple má na jižní straně předsunutou širší tarasní podezdívku s hrubou omítkou. Mírně předstupující sokl je omítnut rovněž hrubě hozenou omítkou. Jednotlivé fasády jsou členěny v nároží malovanými lizénami. Postranní průčelí jsou prolomeny oválnými prázdnými okenními otvory bez

Kladno  (KL)
    Makotřasy