Hrady.cz
Barokní zámek vznikl přestavbou tvrze, kterou během 13. století vystavěl rod Dlouhoveských z Dlouhé Vsi. Na zámek přestavěna roku 1732 rodem Schumannů. Po roce 1945 vyhořel, zbořen kolem r. 1949, po r. 1978 zbořena zámecká kaple.
kašna v parčíku před zbořeným zámkem
zámecká budova stávala vlevo za cestou
Graficke pismenko Dlouhoveský zámek před svým zbořením stával v areálu hospodářského dvora zemědělského družstva Šumavský statek v části zvané Stará Dlouhá Ves. Areál je volně přístupný lipovou alejí od silnice nebo přímo z vesnice hlavním vstupem do hospodářského dvora. Zámek stával severně od cesty, která prochází napříč areálem, dnes je za něj mylně pokládána obdélná správní budova na západní straně areálu.

historie

Dlouhá Ves se připomíná poprvé r. 1290 jako majetek jistého Blajislava. Z jeho nejbližších nástupců jsou známi Lipolt (1318) a Vojsa (1320). Poslední z jejich rodu, Vitmar, se uvádí v l. 1404–1413. Další vladyky z Dlouhé Vsi neznáme. Teprve koncem 15. století (asi r. 1497) koupil dlouhoveský statek Prokop Tomek z Čejkov, jehož potomci žili na zdejší tvrzi do r. 1589. Tehdy podal Jindřich Tomek Dlouhou Ves Janu Čejkovi z Olbramovic na Němčicích.

Karel Tříska a kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, díl V. - Jižní Čechy, Svoboda, Praha 1986 (doplněno redakcí), 31.1. 2010

tvrz přestavěná na zámek
    zaniklý