Hrady.cz
Židovský hřbitov u obce Dlouhá Ves s řadou dochovaných cenných náhrobků především z 19. a 1. poloviny 20. století. Nejstarší čitelný náhrobek je z roku 1742.
Graficke pismenko Hřbitov se nalézá asi 300 m jihovýchodně od katolického kostela sv. Filipa a Jakuba. Přímo ke hřbitovu vede z vesnice Dlouhá Ves turisticky neznačená polní cesta.
Michal Schuster , 10.1. 2010

historie

Od kdy Židé v Dlouhé Vsi žijí není jasné, ale v počátku 18. století zde žilo okolo 20 rodin a stála zde i synagoga. Počet členů komunity se do poloviny 19. století postupně zvyšoval (37 rodin), ale ve 30. letech 20. století už tu žádní Židé nebyli. Některé z původních židovských domů se dochovaly (přestavěné) v prostoru mezi hospodářským dvorem a katolickým kostelem, ale synagoga byla v roce 1937 po požáru zbořena. Hřbitov z počátku 18.

Ivka (Jiří Fiedler: Židovské památky v Čechách a na Moravě, Sefer, Praha 1992), 31.1. 2010

židovské památky