Hrady.cz
Gotickou tvrz ze 14. století přestavěl Bohuslav Mazanec z Frymburka po r. 1561 na renesanční zámek. R.1732 Josef František ze Schönfeldu zámek barokně upravil. Auerspergové v 19. stol. upravili zámek neoslohově. R. 1945 zámek konfiskován Trauttmansdorfům .V l. 1950-52 zřízeno hippologické muzeum.
pohled z parku
Graficke pismenko Obec a zámek Slatiňany leží 4 km jižně od Chrudimi.
Zámek je veřejnosti přístupný a nachází se v něm hippologické muzeum.
Nedaleko za zámeckým parkem dojdeme k lesu, ve kterém se nachází místní kuriozita - Kočičí hrádek. Ten dal v lese postavit jeden ze zámeckých pánů pro své děti. I dnes zůstává tento objekt oblíbeným místem pro "řádění" dětí.
5 km severovýchodně v obci Kočí nalezneme nádherný dřevěný kostelík.

historie

Na skalnatém ostrohu nad řekou Chrudimkou se vypínala středověká gotická tvrz již na konci 13. století. Prvním známým vlastníkem byl v letech 1294 - 1297 František ze Slatiňan. V držení tvrze se v následujících obdobích vystřídala řada majitelů, známější byl snad až Václav ze Slatiňan, který připojil svůj podpis na protestní listinu českých a moravských stavů proti upálení Mistra Jana Husa. Dřevěná tvrz lehla několikrát popelem. V roce 1575

Rodiny s dětmi, WC, Program pro školy, Restaurace, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Pronájem prostor, Svatby, Noční prohlídky
    tvrz přestavěná na zámek
    Pardubický kraj