Hrady.cz
Původně šlechtický, později královský strážní hrad na břehu Hronu, jehož počátky sahají až do poloviny 13. století. Rozsáhlé přestavby probíhaly hlavně ke konci 15. a v počátku 16. století (přehradí, nová bateriová věž). Opuštěn od 18. století.
Pohled na hrad od JV, z předhradí.
Graficke pismenko Na hrad vede zelená turistická značka ze Šášovského Podhradia, která pak pokračuje dál po hřebeni a končí v Hronske Dubrave. Ze Šášovského Podhradia vede modrá značka na nádraží ve Ždiaru nad Hronom. Autem je příjezd odbočkou od hlavní silnice mezi Ždiarem a Zvolenem.
Ivka, 13.3. 2010

historie

Z nemnohých hradů v údolí Hronu na skále nad řekou čnějí zbytky Šášovského hradu. Nedaleko naproti němu, na druhé straně řeky, odbočuje z dálnice cesta k známému banskému městu Kremnici. Hradní zdi v minulosti chránili spolu s hradem Reviště tuto cestu, která spojovala banská města a v těchto místech vstupovala do údolí Hronu. Nejstarší části hradu jsou z druhé půlky 13. století a byly víc než jednou přestavované. Hradní zdi se musely

Vojtěch Kadaňka , 9.1. 2010
    Hrad byl postaven jako strážce dolního konce soutěsky na Hronu, kudy procházela důležitá středověká komunikace. Hrad zřejmě vznikl už v polovině 13. století, kdy je zmiňován coby majetek Vincenta a Petra Vanči. Jeho stáří prokázal i výzkum, který provedl J. Hoššo. Od 1. čtvrtiny 14. století hrad patřil králi a spravovali jej kasteláni. V roce 1424 Zikmund Lucemburský věnoval hrad své manželce Barboře Celské. O něco později se jeden ze správců

Ivka (M. Plaček, M. Bóna: Encyklopedie slovenských hradů, Libri, Praha 2007), 13.3. 2010

popis

Hrad najdeme na úzkém skalnatém bradlu, které vybíhá z hřebene Štiavnických vrchů a je odděleno mělkým sedlem. V polovině 15. století – v době sporů o uherský trůn – byla asi 200 metrů od hradu (na mírně stoupajícím hřebeni za sedlem) vybudována předsunutá pevnůstka. Měla pětiboký tvar a obíhal ji val. Dvouprostrový palác stával ve východní (nejvyšší) části dispozice. V jednom místě akropole (skalního stupně v nejvyšší partii hradu) je

Slovensko
    Banskobystrický