Hrady.cz
Renesanční zámek vystavěný r. 1560 Vilémem Trčkou z Lípy. Trojkřídlá stavba s arkádovým nádvořím. Fasády a interiéry změnily pozdější barokní úpravy. K zámku patří i hospodářské budovy, kostel, míčovna, konírny a letohrádek.
Graficke pismenko Přímo ve městečku Opočno neleznete renesanční zámek, který byl vystavěn na místě původního hradu, ze kterého se dochovala jen válcová bašta, nazývaná též hladomorna.
28.5. 2002

Prohlídkové okruhy na zámku:
    1. OKRUH - historické interiéry a zbrojnice - africké a indiánské sbírky, historické interiéry - prohlídka zahrnuje etnografickou halu, kapli, pracovnu, pánskou ložnici, kuřácký salónek, jídelnu, reprezentační salón, hernu, koupelnu, oblékárnu, dámskou ložnici, pokoje pro hosty, obrazárny, knihovnu, orientální zbrojnici, lovecký sál, rytířský sál a apartmá Kinských. Délka okruhu cca 75 min.
    2. OKRUH - historické interiéry -

Stručná historie.
    Existence pomezního hradu Opočna je v Kosmově kronice uváděna již k roku 1068. Na sněmu zde konaném byl pražským biskupem vybrán Přemyslovec Jaromír, bratr knížete Vratislava II, a to proti jeho vůli. Je pravděpodobné, že před tím tu stávalo slavníkovské hradiště. Koncem 13. století kolonizovala tuto oblast jedna z větví rodu Drslaviců, pánové z Dobrušky. Tito pánové se kolem roku 1350 stali pány Opočna. Mutina (+1361) a jeho syn Sezama

Hibou, 15.12. 2004

Náhrobní kameny
    Ve farním kostele, který vznikl ze zámecké kaple zasvěcené svatému Ondřeji, jsou zapuštěny do zdi náhrobní kameny, na nichž jsou vytesány podoby rytířů. Jsou přioděni brněním, hlavy mají obnažené a přilby složené k nohám. Představují pány z Lípy, Viléma a Jaroslava Trčku, kteří tu byli pochováni. Krutý byl osud tohoto starého českého rodu. Vilém Trčka padl zradou žoldnéřů r. 1596 u Jagru, jeho bratr Jaroslav zahynul v boji s Turky r. 1601.

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků., 4.11. 2002
    Zlá Manda
    Pan Jan Rudolf Trčka byl povahy dobromyslné, takže ho poddaní měli v lásce, zato však jeho choť Maří Majdalénu, rozenou Lobkovicovou, z duše nenáviděli. Byla sličná, pěkně rostlá, avšak přísná na poddané a velmi šetrná a lakotná. Jednou zle činila lovčímu, že tak málo zvěře dodává do kuchyně, a obvinila ho, že sám zvěř kamsi tajně odprodává. „Jak mohu, vaše milosti, dodávati zvěř,“ bránil se lovčí křivému nařčení, „když se mi v polích i lesích

WC, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace
    hrad přestavěný na zámek