Hrady.cz
Přírodní památka vyhlášená v roce 1984 na ploše 0,2 hektaru. Je jedním z nejlépe zachovalých projevů intenzivního mrazového zvětrávání žuly ve vrcholových partiích Jihlavských vrchů v nadmořské výšce 765–774 metrů nad mořem.
Míchova skála
Západní skála - pohled od západu
Graficke pismenko Skalisko je tvořeno drobnozrnou až středně zrnitou muskoviticko-biotitickou žulou centrálního moldanubického masivu. Míchovu skálu tvoří komplex dvou skalisek s charakterem skalních věží a mrazových srubů, výška skal dosahuje až 13 metrů. Žula má výraznou lavicovitou, místy i kulovitou odlučnost. Vyskytují se zde četné převisy, patrné jsou sesuvy skalních bloků a odtokové žlábky. V jihozápadní části se nachází malá puklinová jeskyňka. Na vrcholových žulových lavicích jsou torza skalních mís a odtokových žlábků. Nejzachovalejší mísa, zadržující vodu, je na západním skalisku na nepravidelně tvarované lavici. Pozoruhodné jsou rovněž projevy recentního ...
Informační tabule, Lesní správa Telč, 1.1. 2010

přírodní scenerie