Den boje za svobodu a demokracii
Celoročně otevřená renesanční pevnost z l. 1536–58 s unikátními bateriovými věžemi. Přístupné jsou reprezentační interiéry bohatě vybavené historickým mobiliářem a rozsáhlé sklepní prostory patřící k největším v Evropě. Okolí hradu parkově upraveno.
© Luděk Vláčil 05/2016
Graficke pismenko Hrad Červený Kameň se nachází na úpatí Malých Karpat cca 2 km od obce Častá, jenž se nachází cca 15 km západně od Trnavy a 15 km severovýchodně od Pezinku. Pro motorizované není problém dojet až před bránu zámku, kde je velké parkoviště. Parkoviště není zpoplatněné ani hlídané. Pro nemotorizované je nutné uvést, že obec Častá je na poměrně frekventované trase autobusových linek Pezinok - Dolné Orešany - (Smolenice) Trstín, kde zejména ve všední dny jezdí autobusy velice často. Existují i autobusové linky zastavující přímo před hradem, ale těch je minimum. Vlakem je možné dostat se např. do Pezinku, Trnavy nebo Smolenic.
David Hamza , 29.12. 2009

historie

Hrad Červený Kameň nechala založit na svém majetku Konstancie, vdova po českém králi Přemyslu Otakaru I. někdy před svou smrtí v r.1240. Poté se majitelé střídali, až r. 1536 koupil hrad rod augsburských podnikatelů a finančníků Fuggerů. Pro své podnikatelské aktivity potřebovali bezpečnou základnu, kde by mohly uskladnit své zásoby před dalším rozvozem, například víno nebo měď ze slovenských dolů. Fuggerové značně zvelebili panství a zcela

David Hamza , 30.12. 2009

popis

Jádrem hradu je čtyřkřídlá dispozice s uzavřeným vnitřním nádvořím a nárožními patrovými bateriovými věžemi. Při pohledu z nádvoří jsou tři křídla vyšší (trojpodlažní). Severovýchodní křídlo je jen přízemní. Do jádra se vstupuje po kamenném mostě průjezdem s honosným portálem ve středu severozápadního křídla. V přízemí severozápadního křídla je vstup do rozsáhlých sklepních prostor a naproti průjezdu je strážnice. Severní bašta je nižší a je

Noční prohlídky, Pronájem prostor, Suvenýry, Parkoviště, Restaurace, Občerstvení, WC
    Slovensko