zámek Hluboká nad Vltavou

Frauenberg, Frohnburg
Velkolepý zámek stojící na místě původního hradu ze 13. století. V roce 1661 získal barokní vzhled. Dnešní podobu získala Hluboká v 19. století díky přestavbě ve stylu anglické novogotiky. Stejně velkolepé jsou interiéry s schwarzenberskými sbirkami.
Hluboká nad Vltavou
Severně od Českých Budějovic můžete nalézt skvostný zámek, který byl vystavěn na místě původního gotického hradu.
28.5. 2002

turistické

Nejvýznamnější novogotická stavba České republiky, inspirovaná anglickým královským hradem Windsorem. K zámku přiléhá rozsáhlý anglický park s řadou vzácných dřevin a možností procházek s výhledy do krajiny.
    6.8. 2002
    Prohlídkové trasy:
    Hlavní prohlídková trasa: Reprezentační sály - Prohlídka začíná v rozlehlé vstupní hale, jejíž zařízení připomíná starobylý původ rodu Schwarzenbergů. V zámku je soustředěno mnoho vzácných předmětů z uměleckých sbírek nebo dobových uměleckých předmětů. Evropského významu je soubor tapiserií. V reprezentačních pokojích jsou soustředěny nejcennější předměty zámeckého mobiliáře. Zámek byl obýván hlavně na podzim v době honů. Prohlídka

historie

Přibližně v místech, kde stojí dnešní zámek stál dříve hrad Froburg (Frohnburg). O původu dnešního názvu zámku Hluboká se vedou dodnes spory. Jedni tvrdí, že hrad získal svůj název díky svému umístění hluboko v lesích, jiní naopak prosazují názor, že se tak stalo kvůli výstavbě na skále nad hlubokým vltavským údolím a někteří se dokonce domnívají, že název je odvozen od studně, která je na zámku hluboká snad 125 m. O prvním období stavby a o

22.12. 2003
    Původně královský hrad ze 13. století prošel několika stavebními úpravami, ale teprve přestavba z let 1840 - 1871 mu vtiskla jeho známou novogotickou podobu. Někdejší rezidence knížecí rodiny Schwarzenbergů má 11 věží a 140 místností, z nichž jsou některé přístupné veřejnosti. Bývalá jízdárna, stáje a kočárovny byly v polovině 20. století upraveny na Alšovu jihočeskou galerii se stálou expozicí jihočeského gotického umění a holandského

Jižní Čechy a Šumava, vydala Herbiaprint spol. s.r.o., 6.8. 2002

Na Pokutní louce
    Osud Vítkovice Záviše z Falkenštejna se shoduje v mnohém s osudem Valdštejnovým. Též on se dostal k veliké moci, byl stejně ctěn jako obáván a stejně jako Valdštejn skončil násilnou smrtí, upadnuv v podezření ze zrady. Za sporů krále Přemysla Otakara II. s Rudolfem Habsburským hrál Záviš, hlava Vítkoviců, smutnou roli. Stál v čele pánů, kteří zdvihli odboj proti králi, takže musil uzavříti s Rudolfem Habsburským nevýhodný mír. Po smrti

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků., 4.11. 2002

WC, Restaurace, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Úschovna kol, Pronájem prostor, Svatby
    hrad přestavěný na zámek
     České Budějovice  (CB)