Hrady.cz
Původně pozdně románský kostel z počátku 12. století, přestavěný v 18. století. V kostele se dochovaly cenné nástěnné malby ze začátku 14. století.
celkový pohled
Graficke pismenko Kostel byl pravděpodobně založen na počátku 12. stol. benediktiny z třebíčského kláštera, kterému Dalešice patřily. Tento kostel byl původně zasvěcen Nanebevzetí Panny Marie. Později se jeho osudy prolínaly se zde založeným klášterem, který však kolem roku 1550 zanikl. V roce 1700 je kostel zasvěcen apoštolům sv. Petru a Pavlu. Kostel prošel mnohými úpravami – původní malá okénka byla nahrazena velkými, kostel byl dodatečně zaklenut. V roce 1733 byla zvýšena věž a zastřešena bání. V 18. století byl zbytek kláštera přestavěn na zámek, jehož součástí je kostel dodnes. Původní hřbitov u kostela byl zrušen a stal se součástí zámeckého parku. Při ...

klášter
     Třebíč  (TR)