Hrady.cz
Hřbitov vybudován po roce 1832. Rozšířen na dnešních 4107 m2 byl v roce 1907. Používán byl do druhé světové války. Po ní byl hřbitov opuštěn a postupně devastován. Dnes je zde volná plocha s fragmenty 2 náhrobků a zbytek ohradní zdi.
plocha bývalého hřbitova
© Milan Caha 07/2008
Židovské osídlení je v Uhlířských Janovicích doloženo v 17. století. Největší židovská komunita – 192 lidí – zde žila na konci 19. století. Hřbitov byl vybudován po roce 1832. Rozšířen na dnešních 4107 m2 byl v roce 1907. Používán byl do druhé světové války. Po ní byl hřbitov opuštěn a postupně devastován. V roce 1979 prodala ŽNO v Praze část náhrobků a pozemek hřbitova byl v roce 1985 předán státu, který zde plánoval výstavbu obytných domů. K té nedošlo a pozemek byl po listopadu 1989 vrácen ŽNO. Dnes je zde volná plocha s fragmenty 2 náhrobků (jeden z nich upraven jako památník) a zbytkem ohradní zdi. V roce 1992 bylo v Ondřejově u Prahy objeveno 20 náhrobků, pocházejících z janovického hřbitova. Ty jsou dnes na hřbitově ve Světlé nad Sázavou.
Milan Caha (zdroj: Blanka Rozkošná, Pavel Jakubec: Židovské památky Čech, Era 2004), 4.1. 2010

židovské památky