Hrady.cz
Barokní sousoší z dílny Matyáše Bernarda Brauna, vytvořené některým z jeho žáků (Ř. Theny či Jiří Pacák). Uváděno před r. 1731, původně součást braunova Betlému u Kuksu, poté přenesena do Bokouše. Ve Velké Bukovině od r. 1742.
barokní sousoší z dílny Matyáše Bernarda Brauna
© Milan Caha 07/2009
Graficke pismenko Sousoší Panny Marie Vítězné s Ježíškem v náručí stojí na návsi ve Velké Bukovině před čp. 9. Na návsi lze bez problému zaparkovat. Je zde i zastávka autobusu.
24.12. 2009

historie

Barokní sousoší vzniklo v dílně Matyáše Bernarda Brauna, vytvořil jej některý z jeho žáků. Poche uvádí, že autorem byl Ř. Theny a že bylo vytvořeno roku 1742. Zdroje, ze kterých čerpaly internetové stránky obce, však její autorství přisuzují Jiřímu Pacákovi a uvádějí, že je o sousoší zmínka již v účetních dokladech braunovy dílny ze dne 6. října 1731. Původně byla plastika umístěna v braunově Betlému u Kuksu, odtud byla přenesena do Bokouše,

Milan Caha (zdroj:Poche E.a kol.: Umělecké památky Čech 4 (T/Ž), Academia, Praha 1982 a www stránky obce), 24.12. 2009

socha, monument
     Náchod  (NA)