zámek Dačice

nový zámek
Zámek vybudovaný stavitelem Albrechtem Krajířem z Krajku koncem 16. stol. Po dvojím požáru přestavěn v barokním a poté v klasicistním stylu.
Dačice
Graficke pismenko Dačice byly v 16. století centrem rozsáhlého panství Krajířů z Krajku, šlechtického rodu pocházejícího z Korutan. Ti zde nejprve nechali postavit tzv. Starý zámek (dnes sídlo Městského úřadu), renesanční stavbu s cimbuřím, která byla dokončena v roce 1579. Nový zámek rovněž v renesančním slohu postavil pro Oldřicha Krajíře (+ 1600) italský stavitel Francesco Garof de Bison. V roce 1591 je v dačických domovních knihách uváděn jako novostavba. Je pravděpodobné, že zadní a boční křídla zámku byla připojena či výrazně přestavěna až po roce 1610 za Viléma Dubského z Třebomyslic. Nemůžeme vyloučit ani podíl Lva Buriana Berky z Dubé, který ...
28.5. 2002

historie

Oldřich Krajíř († 1600) se nespokojil s dosavadní sídlem, které dostalo název starý zámek, a vybudoval na Horním náměstí koncem 16. století nový zámek. Ten si přes pozdější úpravy dodnes zachoval původní podobu jak v dispozici, tak zčásti i ve výstavbě, především v severním křídle s arkádami na nádvorní straně. V literatuře byl vysloven názor, že autorem této pozdně renesanční stavby byl Ital Francesco Garof de Bison, který v téže době stavěl

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 20.4. 2004

pověsti

V Dačicích ve Starém zámku, prý kdysi sídlili templáři. Kamenná ruka zazděná někde ve sklepení, ukazuje na místo ukrytého pokladu. U staré školy zase vycházel podivný velký černý muž z otevřené země. Choval se podivně - rychle svlékl černé šaty, oblékl hnědé a odešel na Horní náměstí. Proč to dělal se neví. Konec všemu učinil věžník jménem Papež. Ten svlečené šaty sebral a ukryl ve věži. Když se na něj přízrak sápal, Papež rychle odzvonil

IvoR - z knihy Tajnosti moravských hradů a zámků 4 - L.Y.Koláček 2007, 30.11. 2007

Bezbariérový, WC, Rodiny s dětmi, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Úschovna kol, Svatby
     Jindřichův Hradec  (JH)
    Dačice