Hrady.cz
Patrová tvrz se střílnami stojí na mírné ostrožně nad bývalým rybníkem, nejsou o ní písemné zprávy. Byla v majetku vladyckého rodu Koňasů z Vydří někdy od poloviny 16. století.
Pohled na tvrz ze dvora usedlosti
Na severní straně tvrze jsou střílny v patře

Pejdlova Rosíčka

Graficke pismenko Ves poprvé doložená v pozemkové knize jindřichohradeckého panství asi r. 1575, tvoří dnes součást Hostějevsi. Zachoval se zde zbytek tvrze, o níž jinak nejsou písemné zprávy. Nápis na západní zdi vrytý do malty není již dávno srozumitelný. Jména Jiříka Koňase z Vydří a Pejdla a letopočet 1674 na zasazené kamenné desce nepochybně nasvědčují tomu, že v uvedeném roce žil v tvrzi Pejdl, poddaný majitele tvrze, kterým byl jeden z posledních členů vladyckého rodu Koňasů Jiřík, jehož předkové zde prokazatelně žili před r. 1575.
Karel Tříska a kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, díl V. - Jižní Čechy, Svoboda, Praha 1986, 16.12. 2009

popis

Tvrz stojí na mírném návrší nad rybníkem (dnes loukou), který napájel níže tekoucí Žirovnický potok. Úzkým úvozem se přichází branou k patrovému stavení s úzkými střílnami na jižní a severní straně v patře. Přilehlý srub je podsklepen. Na začátku 20. století byly ještě viditelné zbytky renesanční rustiky.

Jindřichův Hradec  (JH)
    Jarošov nad Nežárkou