Hrady.cz
Zámek byl středověkou tvrzí, za vlády Přemyslovců přestavěnou na lovecký hrádek.V r. 1487 zbudovali na místě hrádku zámeček Vratislavové z Mitrovic. Ten byl zpustošen třicetiletou válkou a nový majitel na ruinách zámečku vystavěl rozsáhlý zámek.
Graficke pismenko Zámek v Mníšku pod Brdy (v místech švédy zničené tvrze) stojí na skále nad zámeckým rybníkem. Ač čtyřkřídlý, má poněkud netradičně jen tři věžice - dvě v průčelí a jednu středovou v zadní části. Dvoupatrová stavba leží na půdorysu asi 40 x 42 metrů, kolem čtvercového dvora v ní najdete celkem 65 pokojů. Přístup od náměstí střeží dvojice lvů u kované brány. Následuje pozvolna stoupající plošinka ("most") zdobená vázami, pod ní je (stejně jako na více místech pod zámkem) ve skále tesaná prostora. Portál je bohatě zdoben různými reliéfy a maskami, jež doplňuje znak Engelů z Engelflussu. V zámku dnes probíhají různé kulturní akce, ...

historie

Na místě, kde dnes stojí zámek, stávala ve středověku tvrz, která sloužila k ochraně a bezpečnosti kupeckých karavan na důležité obchodní trase, Zlaté stezce vedoucí z Bavor do Prahy. Za vlády posledních přemyslovců byla tvrz přestavěna na lovecký hrádek. Mníšek byl až do doby Václava IV. královským majetkem, později byl svěřován za úplatu a zásluhy panským manum. V roce 1487 dostali Mníšek do vlastnictví Vratislavové z Mitrovic, kteří na místě

WC, Rodiny s dětmi, Program pro školy, Restaurace, Suvenýry, Rezervace, Pronájem prostor, Svatby
    hrad přestavěný na zámek