Hrady.cz
Rozlehlou novorenesanční stavbu podle projektu Gustava Sacherse si nechal postavit textilní magnát Franz Schmitt s využitím staršího panského dvora v údolí Ještědky v letech 1873–4. Od roku 1950 je zde domov důchodců, přístupný rozsáhlý park.
Zámecká budova od západu

Schmittův zámek v Českém Dubu

Graficke pismenko Textilní podnikatel Franz Schmitt (1818–83) si nechal na místě někdejšího panského dvora, zakoupeného od Rohanů, postavit v letech 1873–74 podle projektu libereckého architekta Gustava Sacherse rozlehlé novorenesanční sídlo, zvané zámek. Stojí na pravém břehu Ještědky proti jedné z jeho někdejších továren ve městě a dělnické kolonii Šestidomy. Po Schmittově smrti zde žili další členové rodiny, která musela Český Dub definitivně opustit roku 1945. Pět let nato byl v objektu zřízen ústav sociálních služeb, který tu sídlí dosud. V době jeho působení došlo k zásadnímu znehodnocení fasád hospodářských objektů. Na rozdíl od vlastního zámku je volně přístupný ...
Ivan Grisa, dle informační tabule na objektu a Petra Šternová (ed.) a kol.: Soupis památek okresu Liberec A-Le, Národní památkový ústav, územní odborné pracovistě v Liberci, 2010, 27.9. 2010

Liberecký kraj
     Liberec  (LI)