Hrady.cz
Pseudorománský kostel s barokní věží přistavěný k původní románské rotundě z 12. století, která nyní slouží jako presbytář.
Původně románská rotunda z 12. století s apsidou. Dnes presbytář novorománského kostela z r. 1899, který zahnuje i současnou barokní věž.
28.5. 2002

historie

Původní románská rotunda sv. Martina z 12. století byla pravděpodobně postavena za vlády krále Přemysla I. Otakara. V roce 1767 byl kostel rozšířen o barokní věž na jižní straně. Později si velmistr Křižovníků s červenou hvězdou vymohl další rozšíření – přibyla barokní loď, nové varhany a oltář. Větší opravy prodělal kostel i v letech 1807–1810, kdy byl mimojiné přemalován oltář i strop. Další oprava proběhla v roce 1834 a následně byl v roce

Informační tabule před kostelem, 2.4. 2007

popis

Jednolodní obdélný pseudorománský kostel, na jižní straně s barokní věží, která byla zvýšena při přestavbě. Původní rotunda s lucernou a apsidou slouží jako presbytář. Loď je plochostropá, sakristie má křížové klenutí. Na hlavním oltáři je obraz sv. Martina. Na věži jsou dva zvony - větší zasvěcený sv. Janovi a menší zasvěcený sv. Prokopovi.
    Kolektiv autorů: Umělecké památky Čech 2, Academia, Praha 1978, 2.4. 2007

Praha-západ  (PZ)