kaple sv. Blažeje

Koukolova hora
Výklenkovou kapli sv. Blažeje nechal na vrcholu Koukolovy hory postavit r. 1832 Ant. Karel Mudroch, rektor Univerzity Karlovy a tehdejší majitel panství Tmaň. Ve výklenku býval velký obraz sv. biskupa Blažeje. Po zchátrání ve 20. stol. kapli včetně obrazu obnovila obec Tmaň v letech 2009-2010.
Graficke pismenko Vycházka s náročnějším stoupáním na Koukolovu horu je odměněna nádherným rozhledem a krásným místem. Místečko je to velmi zvláštní a rozhodně stojí za navštívení.
Na vrchol vede žlutá značka od železniční zastávky Králův Dvůr-Popovice na trati 170 z Prahy do Plzně. Značka dále pokračuje ke Koněpruským jeskyním. Zelená značka vede na vrchol od nádraží Zdice a prochází tudy také trasa naučné stezky. Přestože hora není na seznamu chráněných území, vyskytuje se zde řada chráněných rostlin (např. bělozářka liliovitá, lilie zlatohlávek, okrotice bílá).
28.5. 2002

historie

Vysoko na poddanskou vsí Popovicemi stávala pyšná tvrz krutého vladyky Viléma Koukola. Lidé si o jeho činech, rodině a krutosti na poddaných hodně vyprávěli. Podle lidových pověstí jsou kameny na hoře právě pozůstatky zkamenělých Koukolů, kteří tu měli svou tvrz. Je však faktem, že o vzniku zdejších kamenů se traduje pověstí více. Ve skutečnosti nechal výklenkovou kapli na kopci (471 m n. m.) vystavět v roce 1832 dr. Antonín Karel Mudroch,

Jiří Špaček (s využitím různých webových stránek), 28.5. 2002

Beroun  (BE)