Hrady.cz
Barokní špitál severovýchodně od hradu. Vybudovaný Dietrichsteiny v letech 1698–1708. Výrazné kulisové průčelí zdobí klenuté brány a kamenný portál s erbem Dietrichsteinů.
uliční průčelí špitálu
© Milan Caha 05/2008
Graficke pismenko Barokní špitál (dnešní čp. 94) stojí severovýchodně od hradu, v Děkanské ulici (pojmenované podle budovy děkanství, stojící na protější straně ulice jižně od špitálu). Historické centrum Budyně je malé, doporučuji se ke špitálu podívat při okružní procházce po dalších méně známých památkách Budyně – například k bývalé synagoze nebo gotické hradební věži.
M.C., 8.11. 2009

historie

Barokní špitál byl vystavěn v letech 1698–1708, v období kdy Budyně patřila Dietrichsteinům. Jedná se o přízemní budovu s výrazným kulisovým průčelím. Na obou stranách průčelí jsou vjezdové klenuté brány. Vstup je ozdoben kamenným portálem s erbem Dietrichsteinů. Průčelí je dále zdobeno lizénovými rámy a průběžnou horizontální atikou.
    Milan Caha (zdroj:Poche E.a kol.: Umělecké památky Čech 1, A/J, Academia, Praha 1977), 8.11. 2009

Litoměřice  (LT)