Hrady.cz
Gotická věž ze 14. století, nejzachovalejší pozůstatek městského opevnění. Věž je čtyřboká, dvoupatrová, se stanovou střechou a malými okny střílnového typu. Od ní vybíhají na jih a západ krátké úseky hradební zdi.
Graficke pismenko V místě staršího sídliště na pravém břehu Ohře, uváděného roku 1173, bylo ve druhé polovině 13. století vybudováno, spolu s královským hradem, město. Ve 14. století bylo vybudováno městské opevnění, z něhož se dochovala v severovýchodním rohu gotická věž. Ta je čtyřboká, dvoupatrová, se stanovou střechou a malými okny střílnového typu. Od ní vybíhají na jih a západ krátké úseky hradební zdi. Další fragmenty hradeb jsou zachovány na několika dalších místech po obvodu historického jádra města, jsou však povětšinou pohlceny novější zástavbou a často na vnitřní straně soukromých objektů a nepřístupné. Na systém městského opevnění navazovalo lépe dochované opevnění hradu.
Milan Caha (zdroj:Poche E.a kol.: Umělecké památky Čech 1, A/J, Academia, Praha 1977), 8.11. 2009

brána, opevnění