Hrady.cz
Raně barokní komplex klášterní a školní budovy při kostele sv. Voršily z let 1674 – 1679. Kostel, barokní sálová stavba z let 1699 až 1704 je od Marca Antonia Canevalle.
© Milan Caha 09/2008
Graficke pismenko Klášterní komplex stojí na místě několika domů pocházejících z doby vzniku Nového Města. V předhusitské době zde stávaly například vápenka, cihelna a sladovna. V některých částech areálu se fragmenty původních gotických staveb uchovaly ve sklepních prostorách. Voršilky koupily v této lokalitě první dům v roce 1664 a hned v něm zřídily provizorní konvent. Posléze skupovaly okolní domy, aby na jejich místě vznikl klášter, na kterém se mimo jiných architektů podílel i Kilián Ignác Dienzenhofer. V areálu byla kromě konventu internátní škola, divadlo, lázeň, prádelna, knihovna a několik kaplí a kapliček. Klášter byl zrušen dekretem ...
Milan Caha (zdroj: Růžena Baťková a kol., Umělecké památky Prahy - Nové Město a Vyšehrad, Academia, Praha 1998), 15.1. 2009

Kostel sv. Voršily
    Vrcholně barokní jednolodní novostavba podle plánu Marca Antonia Canevalleho z roku 1699; dokončena v letech 1702 – 1704. Chrám byl vysvěcen 6.7. 1704, v té době však ještě nebyly hotové interiéry a jejich zařizování trvalo až do 40. let osmnáctého století. V interiéru je bohatá sochařská a malířská výzdoba. Hlavnímu oltáři dominuje obraz Apoteózy sv. Voršily od Jana Krištofa Lišky, patřící mezi vrcholná díla pražského barokního malířství.

WC, Bezbariérový, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Úschovna kol, Samostatné prohlídky
    klášter
    Praha 1-Nové Město