Hrady.cz
Raně barokní komplex klášterní a školní budovy při kostele sv. Voršily z let 1674 – 1679. Kostel, barokní sálová stavba z let 1699 až 1704 je od Marca Antonia Canevalle.
© Milan Caha 09/2008
Graficke pismenko Klášterní komplex stojí na místě několika domů pocházejících z doby vzniku Nového Města. V předhusitské době zde stávaly například vápenka, cihelna a sladovna. V některých částech areálu se fragmenty původních gotických staveb uchovaly ve sklepních prostorách. Voršilky koupily v této lokalitě první dům v roce 1664 a hned v něm zřídily provizorní konvent. Posléze skupovaly okolní domy, aby na jejich místě vznikl klášter, na kterém se mimo jiných architektů podílel i Kilián Ignác Dienzenhofer. V areálu byla kromě konventu internátní škola, divadlo, lázeň, prádelna, knihovna a několik kaplí a kapliček. Klášter byl zrušen dekretem ...
Milan Caha (zdroj: Růžena Baťková a kol., Umělecké památky Prahy - Nové Město a Vyšehrad, Academia, Praha 1998), 15.1. 2009

Kostel sv. Voršily
    Vrcholně barokní jednolodní novostavba podle plánu Marca Antonia Canevalleho z roku 1699; dokončena v letech 1702 – 1704. Chrám byl vysvěcen 6.7. 1704, v té době však ještě nebyly hotové interiéry a jejich zařizování trvalo až do 40. let osmnáctého století. V interiéru je bohatá sochařská a malířská výzdoba. Hlavnímu oltáři dominuje obraz Apoteózy sv. Voršily od Jana Krištofa Lišky, patřící mezi vrcholná díla pražského barokního malířství.

Menu a stránka samotná se upravuje...

WC, Bezbariérový, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Úschovna kol, Samostatné prohlídky
    klášter
    Praha 1-Nové Město