Hrady.cz
Hrazený, původně farní, gotický kostel, postavený v první polovině 13. století. V průběhu let byl několikrát přestavován (1500, 1744, 1797, 1842 a 1894) až do dnešní, pozdně barokní podoby. O rozsahu a původní stavební podobě není do 15. stol. nic známo.
kostel sv. Bartoloměje

kostel sv. Bartoloměje ve Stranné

Graficke pismenko Kostel byl v polovině 13. století patrně nejstarším a největším farním svatostánkem v okolí. Bohužel, však přibližně do roku 1500 nejsou dochovány žádné stavební ani dějinné zprávy a první místopisné zmínky o tomto kostele jsou až z konce 15. století, kdy zdejší farnost upadá a význam kostela tak postupně zaniká. Ale už v roce 1500 byl kostel znova obnoven. Během třicetileté války ztrácí zdejší farnost opět na významnosti a koncem první poloviny 18. století se počíná propadat do hlubin zapomnění, takže k jeho druhé obnově dochází v roce 1744 a upevněním pozic katolické církve v českých zemích počíná jeho rozkvět. Patronátní ...
Jaroslav Šefčík (Milan Morava - Vlastivědný sborník Pelhřimovska), 1.11. 2009

Pelhřimov  (PE)