Hrady.cz
Barokní vodárenská věž byla postavena r. 1723 (arch. Pavel Ignác Bayer) na místě tří předchozích věží (z let 1496, 1530 a 1612-14, poslední se zřítila r. 1721). Věž zásobovala město pitnou vodou z vydatného pramene. R. 1894 byla postavena nová vodárenská věž, stará věž od té doby nevyužita chátrá.
vodárenská věž od Templu

Stará vodárenská věž - Mladá Boleslav

Graficke pismenko Barokní vodárenská věž byla postavena roku 1723 na místě tří svých předchůdkyň - první je doložena k roku 1496, dodávala vodu z níže položeného vydatného pramene spodní vody, vytékajícího pod hradbami u Podstupenského mlýna, která byla jímána do studně, a odtud vedena do vodárny (čerpací stroj pohánělo vodní kolo) a dále dřevěným potrubím do veřejných kašen. Mladá Boleslav byla jedním z mála měst, které mělo pitnou vodu z pramene, většinou města čerpala vodu z řek nebo mlýnských náhonů. Nová vodárenská věž byla postavena na místě té staré roku 1530 – zásobovala vodou město i zámek. Poté, co ji 3. 2. 1612 zničil požár, byla postavena během ...
Eva Horáková dle zdrojů Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 2., Hana Hlušičková a kolektiv, Libri 2002; info Ing. Otakar Pavlík; http://www.mb-net.cz, 19.11. 2012

popis

Barokní hranolová věž s nízkou stanovou střechou. Nahradila tři předchůdkyně, vodu do kašen dodávala do roku 1894. Dnes silně zchátralá.

věž
    vodárenská