Hrady.cz
Klášter v severozápadní části hrazeného města založen snad 1345. Zničen husity, poté areál věnován Českým bratřím (viz Karmel). Obnova po 1630, 1784 předán piaristům. Po II. světové válce internát, dnes součást vzdělávacího areálu Škoda Auto.
Bývalý klášter od jihozápadu

Klášter minoritů/piaristů v Mladé Boleslavi

Graficke pismenko O době vzniku a vzhledu kláštera minoritů v nově zřízeném městě Mladá Boleslav (1334) chybějí prakticky jakékoli údaje. Nepotvrzená je Paprockého správa o svěcení klášterního kostela roku 1345. Jisté je, že konvent byl rozehnán husity a budovy silně poškozeny či zničeny. Na přelomu 15. a 16. století darovali Tovačovští z Cimburka prostor bývalého kláštera Českým bratřím, kteří si zde zřídili sbor, školu a tiskárnu a nazvali jej podle biblické hory Karmel (viz heslo). Po Bílé hoře a nuceném odchodu bratří z Čech získali areál znovu minorité. Museli přitom odrazit pokus karmelitánů, kteří z neznalosti argumentovali bratrským názvem ...
Ivan Grisa, dle Vlček - Sommer - Foltýn: Encyklopedie českých klášterů, Libri 1997, 1.11. 2009

klášter