Hrady.cz
Budovy bývalé bratrské školy a tiskárny v širším areálu někdejšího minoritského kláštera, darovaného Tovačovskými bratřím na přelomu 15. a 16. století. Po Bílé hoře klášter obnoven, objekty barokně přestavěny. Dnes soukromé.
Bratrská škola a tiskárna od severu

Karmel v Mladé Boleslavi

Graficke pismenko Za vlády Tovačovských z Cimburka i Krajířů z Krajku byla Mladá Boleslav jedním z nejvýznamnějších center Jednoty bratrské v Čechách. Tovačovští bratřím věnovali zbořeniště minoritského kláštera (snad 1484, nejpozději 1510), ti zde kromě svého prvního sboru postavili i tiskárnu (dnes čp. 77) a školu (dnes čp. 73), která do sebe pojala i někdejší hradební fortnu. Celý areál pojmenovali po biblické hoře Karmel (místo střetu proroka Eliáše s Baalovými a Ašteřinými vyznavači, symbol krásy a Božího požehnání) a působili zde s většími či menšími obtížemi do roku 1624, kdy byli následkem pobělohorské rekatolisace definitivně ...
Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek druhý, Academia 1979, 31.10. 2009

Mladá Boleslav  (MB)