Hrady.cz
Budova boleslavského divadla byla postavena 1906–09 podle projektu firmy Fellner a Helmer, exteriér navrhli Jan Kříženecký a Emil Králík. Ve 30. letech došlo k dostavbě technického zázemí, 1977–85 proběhla velká rekonstrukce.
Hlavní průčelí od severu

Městské divadlo v Mladé Boleslavi

Graficke pismenko Divadlo se v Boleslavi hraje od 40. let 19. století. Několik místních ochotnických spolků nejprve účinkovalo v sálech zdejších hostinců, od roku 1868 v sále nové radnice. Poté, co roku 1904 definitivně přestal splňovat zejména bezpečnostní předpisy, rozhodla městská rada o stavbě nové divadelní budovy. Technické řešení a interiér pochází od firmy Fellner a Helmer, která použila tradicionalistický nový barok. Ten už ale neodpovídal požadavkům na representaci města, proto exteriér upravili do secesního výrazu architekti Jan Kříženecký a Emil Králík. Autorem dominantních sousoší na nárožních věžicích je Jan Štursa, oponu namaloval Theodor Hilšer. ...
Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek druhý, Academia 1979 a webové stránky divadla, 31.10. 2009