Hrady.cz
Jako starý hřbitov se označuje pohřebiště z let 1874–7, které nahradilo původní u sv. Havla. Rozšířeno v následujícím desetiletí, postupně obklopeno zástavbou, dosud funkční. Řada výrazných hrobek a náhrobků z 19.–20. století.
Hřbitovní kaple od jihovýchodu

Starý hřbitov v Mladé Boleslavi

Graficke pismenko Takzvaný starý hřbitov byl zřízen v letech 1874–77 jako náhrada za pohřebiště u kostela svatého Havla (viz heslo), které se již tehdy ocitlo uvnitř města. Původní obdélný prostor u dnešní Pezinecké ulice s centrální novorománskou kaplí v těžišti přestal brzy stačit a již v následujícím desetiletí musel být rozšířen k dnešní Laurinově ulici. Původní zeď dodnes obě části hřbitova dělí, u ní se soustřeďují nejhonosnější hrobky, mimo jiné i rodin obou zakladatelů zdejší automobilky. Hřbitov se dosud používá, i když se i on stal součástí intravilánu.
Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2, Academia 1979, 31.10. 2009

Mladá Boleslav  (MB)