Hrady.cz
Poté, co vstoupila v platnost Mnichovská dohoda, došlo k úpravám čs. hranice. U Vranovské Vsi byl k jejímu střežení vyčleněn oddíl SOS pod velením štábního strážmistra četnictva Vladimíra Zásměty. Ten zde byl zastřelen německým vojákem.
Kříž štábního strážmistra Vladimíra Zásměty

Vladimír Zásměta

Graficke pismenko Poté, co vstoupila v platnost Mnichovská dohoda, došlo i na jižní Moravě k úpravám československé hranice. U Vranovské Vsi, kde byla hranice nově vytyčována, byl k jejímu střežení vyčleněn oddíl Stráže obrany státu pod velením štábního strážmistra četnictva Vladimíra Zásměty. Byli ubytováni v hájovně nedaleko obce. Dne 18. října 1938 přistihla jejich hlídka hluboko na území republiky německé vojáky. Tito byli odzbrojeni a odvedeni do zmíněné hájovny. Druhý den byl na oplátku zajat Němci na demarkační čáře čs. vojín. Na místo incidentu se vydal velitel Zásměta. Došlo zde ke vzrušené debatě a k hrozbě zbraní z obou stran. Náhle začal utíkat ...
Josef Šlesinger , 31.10. 2009

Parkoviště, Rodiny s dětmi, Bezbariérový